La solitud, factor de risc per a la salut

 La solitud, factor de risc per a la salut
Experts de tot el món participaran a la Jornada Internacional de Soledad que se celebra per primera vegada a Espanya
 
Que una persona gran se senti sola augmenta la pressió arterial i això li pot provocar complicacions greus de cor. Aquest exemple de relació directa entre solitud i salut és un dels camps d'investigació de Louise Hawkley, directora del Laboratori de Neurociència Social de la Universitat de Chicago. Hawkley forma part del grup d'experts que debatran el proper 22 de novembre a l'Auditori de la Pedrera (Barcelona) les causes i les conseqüències de l'aïllament social que afecta més de mig milió de persones grans a Espanya.
 
La Fundació Amics de la gent gran organitza aquest esdeveniment per donar a conèixer una realitat invisible i creixent. A Espanya, gairebé un milió i mig de persones grans viuen soles i es calcula que un 38% pateix solitud i aïllament social. Aquestes xifres aniran en augment, ja que ja que s'estima que l'any 2050, el 30% de la població tindrà més de 65 anys, enfront del 17% actual. L'envelliment de la població afectarà a tots els països desenvolupats, si actualment hi ha 893 milions de persones majors de 60 anys, l'any 2050 la xifra s'elevarà als 2.400 milions.
 
La Jornada Internacional de Soledad aproximarà experiències que s'han posat en marxa en diferents països per a lluitar contra la soledat de la gent gran. A la Jornada podrem escoltar, entre d'altres, a Julio Pérez, científic del Centre Superior d'Investigacions Científiques, Gerd Sundström, investigador de l'Institut de Gerontologia de Jonkoping (Suècia), Mayte Sancho, directora científica social de l'Institut Gerontològic Matia, Àngel Castiñeira, director del Departament de Ciències Socials de la Facultat de Dret d'ESADE o Mercè Pérez, investigadora de l'Institut de l'Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Amics de la gent gran
La Fundació Amics de la gent gran som una organització de voluntariat que, des de fa 24 anys, lluitem contra la solitud i la marginació de la gent gran mitjançant l'acció de voluntaris i la sensibilització de la societat.
Durant el 2010, els nostres 725 voluntaris han atès 872 persones grans. L'acompanyament a domicili és el principal servei que ofereix l'entitat. Altres programes que desenvolupem són acompanyaments esporàdics, acompanyaments a malalts, organització de tertúlies, sortides, estades d'estiu i altres actes puntuals, com el dinar de Nadal o la festa de Sant Jordi.
En l'àmbit estatal, Amics de la gent gran som membres de la Federació Nacional Amics de la Gent Gran, que aquest any ha estat reconeguda amb un dels guardons del Premi Estatal de Voluntariat social, en la categoria de Premi Especial dins de la modalitat col · lectiva . Internacionalment, formem part de la Federació Internacional Les petits frères des pauvres - Friends of the Elderly, present en vuit països i reconeguda d'utilitat pública per l'ONU.
 
Auditori de la Pedrera. Passeig de Gràcia, 92. Barcelona. 22 novembre 2011
Contacte: Marisa Torrents (93 207 67 73)

Etiquetes: