La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Voluntariat Social celebren el Dia Internacional del Voluntariat

 S'han lliurat els XVII Premis Voluntariat i el Premi Eliseu Colomer 2009, dotats amb 36.000 euros. Els projectes premiats han estat realitzats per l’Associació Hàbitats, l’Associació Ciutadana Anti-SIDA de Catalunya, els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, L’Hora de Déu i Càritas Diocesana de Barcelona. Les entitats guanyadores han recollit el premi de mans del Conseller de Governació, Jordi Ausàs.

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha lliurat els XVII Premis Voluntariat i el Premi Eliseu Colomer 2009, aquest dimecres, 9 de desembre, a l’Auditori AXA de Barcelona en el marc de l’acte de celebració del Dia Internacional del Voluntariat. L’acte ha comptat amb la presència de més de 400 representants del món associatiu i del voluntariat de Catalunya.

Aquest any, per primera vegada, l’acte de celebració del Dia Internacional del Voluntariat s’ha organitzat de manera conjunta entre el Departament de Governació i Administracions Públiques, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Voluntariat Social.
 
L’acte ha comptat amb l’actuació musical del Cor de Gospel Carlit i també hi ha participat el secretari d’Acció Ciutadana, Josep M. Civis, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Martí Jufresa, i la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, M. Assumpció Vilà.
 
Aquests guardons, convocats des del Departament de Governació i Administracions Públiques, són un reconeixement als projectes de promoció del voluntariat amb la finalitat de millorar l’acció voluntària i la seva valoració social.
 
Els Premis Voluntariat 2009 han tenen tres modalitats: projectes en l’àmbit nacional, projectes en l’àmbit local/comarcal i premi per votació popular. El Premi Eliseu Colomer distingeix les activitats de voluntariat desenvolupades per persones majors de 60 anys i en aquesta segona edició s’ha ampliat a dos el nombre de guardons.
 
XVII Premis Voluntariat
 
El jurat de la dissetena edició dels Premis Voluntariat, format pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; el director general d’Acció Comunitària, Xavier Garriga; el subdirector general de Cooperació i Social i Voluntariat, Ramon Vílchez; la cap del servei de Promoció de l’Associacionisme i el Voluntariat, Eva Ribera; la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, M. Assumpció Vilà; la representant de la Fundació Privada Enriqueta Vilavecchia, Anna Varderi; el representant de la Fundació Marianao, Daniel Osiàs, i el representant de l’Associació Catalana de persones sord-cegues, Xavier Capdevila, ha emès el veredicte següent:
 
• El “Projecte Rius”, presentat per l’Associació Hàbitats, ha aconseguit el Premi Voluntariat 2009 en la modalitat d’àmbit nacional, dotat amb 12.000 euros. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora de l’entorn fluvial. Els tres pilars sobre els quals basa la seva activitat són l’educació ambiental, el voluntariat i la participació voluntària. El projecte cobreix les conques del Besòs, el Llobregat, el Ter, l’Ebre i la Tordera. (www.projecterius.org)
• El projecte “Mà estesa. Voluntariat hospitalari”, realitzat per l’Associació Ciutadana Anti-SIDA de Catalunya (ACASC), ha aconseguit el Premi en l’àmbit local i comarcal, dotat amb 8.000 euros. Aquest programa que es porta a terme a l’Hospital del Mar consisteix en l’acompanyament diari als malalts (principalment portadors del virus VIH-SIDA i en exclusió social) en el procés d’hospitalització. (www.acasc.info)
• El projecte “Recolzament de l’acció voluntària del voluntariat al sector del lleure educatiu”, presentat pels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, ha resultat guanyador del premi votació popular, dotat amb 6.000 euros. (www.escoltesiguies.cat)
 
Premi Eliseu Colomer 2009
 
D’altra banda, el jurat del Premi Eliseu Colomer format pel secretari d’Acció Ciutadana, Josep M. Civis; el director general d’Acció Comunitària, Xavier Garriga; la directora general d’Acció Cívica, Violant Mascaró; el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Ramon Vílchez; el representant de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals; el representant de la FATEC com a entitat del Consell del Voluntariat, Àngel Sànchez, i el representant del Consell de la Gent Gran, Josep M. Bosch, ha guardonat els següents projectes:
 
• “Atenció a les necessitats bàsiques de les famílies en risc d’exclusió social i pobresa”, de l’entitat L’Hora de Déu, ha aconseguit el primer premi, dotat amb 6.000 euros. L’objectiu d’aquest projecte és, principalment, pal·liar el patiment de les famílies més desafavorides de Barcelona mitjançant l’atenció social, l’elaboració de plans de treball pactats amb les famílies, el seguiment dels infants tant en l’educació com amb l’atenció dels nadons i la promoció de les relacions de convivència i ajuda mútua entre la gent del barri.
• El programa “Empreses amb cor” que promou Càritas Diocesana de Barcelona ha obtingut el segon premi Eliseu Colomer, dotat amb 4.000 euros. Es tracta d’un projecte de sensibilització, que vol ajudar les empreses en el desenvolupament de la seva Responsabilitat Social. La tasca d’aquest programa va més enllà de la recerca de fons per desenvolupar activitats i té dos components fonamentals: la sensibilització i el compromís per a l’acció social. (www.caritasbcn.org)
 
Agència Catalana del Voluntariat
 
A la cloenda de l’acte, el conseller Jordi Ausàs ha explicat la necessitat de disposar d’instruments que protegeixin el voluntariat, les entitats que els donen suport i que vetllin també per les persones que reben l’acció voluntària. En aquest sentit, el conseller ha demanat als més de 400 representants del món associatiu i del voluntariat que han assistit a l’acte la seva col·laboració en l’Avantprojecte de llei d’acció voluntària desenvolupada des del Programa per a la creació de l’Agència Catalana del Voluntariat.
 
El procés participatiu, ha afirmat el conseller Jordi Ausàs, és la millor manera per transmetre a l’avantprojecte “l’esperit que empeny milers de catalans i catalanes a ajudar els altres, a transformar ciutats, a fer que aquest país, i també el planeta, sigui un lloc més conviviencial, més pacífic, més solidari, més sostenible i més digne”.
 
Com ja s’ha fet en altres iniciatives promogudes pel Departament de Governació i Administracions Públiques, en aquest cas també s’iniciarà un procés de participació que donarà veu a  les entitats d’arreu del territori.

 

Etiquetes: